Mестo одржавања

XXIX Конференција Српског кристалографског друштва ће се одржати 27. и 28. јуна 2024. године у Руми, у хотелу „Борковац” (https://borkovac.org/), који се налази у популарном излетишту покрај града.

Туристичке информације

Хотел Борковац је идеално смештен на румском излетишту, само 3 km удаљен од центра града Рума и 50 km западно од Београда и свега 35 km од Новог Сада. Ова локација омогућава различите активности попут излета, спортских активности, посете фрушкогорским манастирима и винаријама. Поред тога, хотел нуди национални ресторан и спа центар са базеном, ђакузијима, парним купатилом, сланом собом и финском сауном.

Општина Рума, у самом срцу Срема, представља богатство исписано историјом које дотиче периоде од Римског царства па све до данашњих дана. Позната по својим образовним институцијама, које су наставак дуге историје школовања у овом делу региона, Рума је истовремено и центар за производњу хране и развој земљорадње, што сведочи о њеном значају у економском и друштвеном смислу. Постепено, у периоду од Римског царства, војни логори који су настајали на овим просторима развили су се у насеља, а становништво је прихватило римску културу, обогаћујући сопствени идентитет. Поред Сирмијума, који је био изузетно значајан у овом делу региона, Рума је истакла своју важност као занатско средиште, просветни центар и верско станиште.

Културно наслеђе Руме се огледа у многим споменицима који сведоче о култури, историји и знаменитим личностима града. Од археолошких налазишта Гомолаве и Басијане, па све до споменика из периода сецесије, културно богатство Руме је разноврсно и динамично. Завичајни музеј Руме представља богатство историје овог краја кроз преко 10.000 експоната, док су споменици као што су Споменик „Кипови“, Споменик Револуције, „Деца с књигом“ и други значајни за одржавање и промовисање културног историјског наслеђа града.