Jubilej — 25. godina SKD

7. maja 1992. godine pre 25 godina u svečanoj sali Rudarsko-geološkog fakulteta osnovano je Srpsko kristalografsko društvo.

U znak sećanja na sva velika imena koja su za 25 godina čuvala ugled i vrednosti ovog Društva, 5. maja 2017. u toj istoj svečanoj sali Rudarsko-geološkog fakulteta, održana je svečanost povodom 25 godina od osnivanja Srpskog kristalografskog društva.

Svečanosti su prisustvovali kolege sa Rudarsko-geološkog fakuteta koji su i danas kao i pre 25 godina pokazali veliku privrženost i brigu za kristalografiju, primajući naše Društvo pod svoje okrilje. Prodekan za naučnoistraživački rad i marketing Rudarsko-geološkog fakulteta prof. Zoran Gligorić se i obratio svim prisutnim.

Drag gost nam je bila i predsednica Srpskog geološkog društva, prof. Meri Ganić koja se takođe obratila prisutnima.

Na proslavi smo pozdravili i naše nove zlatne sponzore kompaniju ROFA koja je već značajnim finansijskim sredstvima podržala XXIV Konferenciju Srpskog kristalografskog društva.

I poslednje, ali ne najmanje važno, proslavi su prisustvovali članovi Društva zbog kojih naše Društvo i postoji i koji su ga održali svih ovih 25 godina.

Posebno smo pozdravili prof. dr Slobodanku Stanković dugogodišnju predsednicu Srpskog kristalografskog društva, a sada počasnog člana Društva, prof. dr Aleksandra Kremenovića takođe bivšeg predsenika društva. Pozdravili smo i bivše potpredsenike našeg društava, prof. Dejana Poletija, prof. Agneš Kapor i sadašnju podpredsednicu dr Slađanu Novaković.

Najlepše smo pozdravili i naše sekretare za koje mislim da su jedni od najzaslužnijih za uspešan rad Društva. Na prvom mestu profesorku emeritu Ljiljanu Karanović koja je bila prva i dugogodišnja sekretarka našeg Društva. Svečanosti su prisustvovali i prof. dr Aleksandra Rosić, prof. dr Jelena Rogan bivše sekretare Društva kao i naš sadašnji sekretar doc. dr Predraga Vulića.

Setili smo se i naših kolega koji više nisu sa nama, posebno našeg prvog predsednika prof. dr Bele Ribara.

Posebno smo istakli fondaciju „dr Dubravko Rodić“ koja nam je omogućila da od 2008. godine na svakoj godišnjoj konferenciji dodeljujemo nagradu jednom mladom kristalografu.

Prva sekretarka Srpskog kristalografskog društva prof. dr Ljiljana Karanović nam je kroz prezentaciju i stare fotografije ispricala priču o 25 uspešnih godina Srpskog kristalografskog društva, dok nas je prof. dr Slobodanke Stanković podsetila kako smo postali članovi IUCr i ECA

Nadam se da će naši mladi članovi nastaviti da paze i vole naše Društvo kao što su to radili naše starije kolege i mi sada. Neka nam živi SRPSKO KRISTALOGRAFKO DRUŠTVO.

Predsednica Srpskog kristalografskog društva

Prof. dr Olivera Klisurić